Untuk kaki pancing ikan kelah atau yang baru berjinak jinak untuk memburu ikan kelah di lubuk lubuk kelah, umpan amat memainkan peranan penting. Dalam banyak banyak umpan yang pernah dikongsikan oleh kaki kaki pancing ikan kelah, ini adalah yang paling popular sekali. Umpan ini amat digilai oleh ikan kelah.
Umpan Buah Buahan Hutan
Ikan
kelah dikenali sebagai spesis ikan yang sangat suka kepada pelbagai
jenis buah buahan hutan. Kebanyakan buah buahan hutan ini berbuah
mengikut musim yang berbeza beza. Buah hutan yang paling popular sekali
ialah buah neram, buah maris, buah ara atau kara, buah jambu kemancung, buah perah, buah taban, buah bangkong, buah berangan, buah getah dan buah mata lembu.
Pokok Ara menghasilkan buah yang agak berair dan amat diidam idamkan
oleh si kelah. Apabila buah ara atau neram jatuh ke dalam sungai, Kelah
akan “hilang akal” dan hanya fokus untuk mendapatkan makanan idamannya
itu. Buah ini boleh dipotong dadu atau kecil kecil begitu sahaja. Ada
juga yang memeramnya, tapi jangan terlalu lama kerana akan menjadi
terlalu lembik.
Bagaimanapun
buah buahan itu sukar didapati kecuali di dalam hutan atau di pinggir
kampung. Persiapan umpan perlu dibuat di rumah lebih awal. Maka pilihan
lain yang terbaik ialah buah kelapa sawit. Negara kita dipenuhi dengan
ladang kelapa sawit. Ini adalah makanan yang asing bagi ikan kelah.
Umpan Buah Kelapa Sawit
Jadi
dengan bantuan resepi khas, buah sawit tadi menjadi makanan yang lazat
untuk kelah dan resepi ini dipanggil umpan sawit peram. Ada juga yang
potong dadu cucuk sate dan terus guna untuk memancing. Tapi yang paling
popular ialah peram buah sawit itu terlebih dahulu. Pilih buat sawit
yang dah masak dan tebal banyak minyak. Cara mudah nak tahu buah sawit
yang dah masak ialah buah sawit yang dah gugur di pangkal pokok kelapa
sawit. Kalau sesiapa ada pengalaman kerja petik buah sawit, kita panggil
buah lerai.
Kemudian, bungkus buah sawit dengan kertas surat
khabar kemudian masukkan dalam beg atau karung plastik. Plastik bekas
pampers anak pun bagus sebab tahan lasak. Bungkus ketat dan kemas,
jangan bagi udara masuk. Biarkan selama 5 ke 7 hari. Biasanya apabila
dibungkus akan menjadi lembab sebab berpeluh. Boleh buka semula dan
balut semula dengan kertas surat khabar baru dan bungkus dengan beg atau
karung plastik semula untuk lagi 5 ke 7 hari. Biasanya dah peram 2
minggu kira dah boleh guna untuk operasi memburu kelah. Ada juga yang
kata, cuba biar sampai 3 minggu, baunya lebih harum. Baru boleh memukau
kelah.